Market update Q1

23 januari 2020

Market update Q1

De Nederlandse economie groeit nog steeds, hoewel er meer en meer onzekerheden op ons pad komen. De laatste groeicijfers van het CBS geven een groei aan van 1,9%, maar deze groei vlakt wel langzaam af en de voorspelling voor 2020 bedraagt 1,5%. Vooral de onzekerheid rondom de handelsoorlog, Brexit en de daarmee samenhangende zwakke prestaties van de industrie doen dit groeitempo afzwakken.

Voorlopig draait onze binnenlandse economie echter nog goed, met groei van de werkgelegenheid en dien ten gevolge steeds sterker aantrekkende loongroei. De werkloosheid is op een record laag niveau (circa 3,5%) en er hebben nog nooit zoveel mensen in Nederland gewerkt als nu.

Heftige concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt 

Werkgevers hebben dan ook te maken met een heftige concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt en al helemaal bij de schaarse toptalenten. Steeds vaker krijgen organisaties te maken met lange processen en steeds meer worden deze posities op tijdelijke basis ingevuld. Naast de economische onzekerheden wordt het tekort aan hoogopgeleid talent als één van de grootste strategische risico’s voor organisaties gezien door het huidige topmanagement van organisaties. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de bedrijven op dit moment moeite heeft om talent binnen te halen. Ook zien wij bij Bridgewell het aantal senior management vacatures in het vierde kwartaal van 2019 weer sterk oplopen en wordt er kritisch gekeken naar de geschiktheid van het huidige management voor de fase waarin een organisatie zie zich begeeft.

War on talent

Ook bij Bridgewell merken we dat de zo bekende “war on talent” meer en meer het executive segment bereikt. Steeds vaker doet zich ook op senior niveau weer de situatie voor dat kandidaten meerdere aanbiedingen hebben en het heft in handen kunnen nemen. Dit maakt het voor werkgevers lastiger, aan de andere kant zien wij hierdoor ook dat de groepen die het wat lastiger hadden de laatste jaren op de arbeidsmarkt weer volop kansen hebben in deze markt.

Dien ten gevolge zien wij dan ook dat de salarissen het afgelopen jaar stevig gestegen zijn en de verwachting van Bridgewell is dat dit ook in 2020 het geval zal zijn. Maar niet het bieden van een goed salaris alleen is voldoende om in deze ‘werknemers’ markt de juiste mensen te kunnen enthousiasmeren. Maar ook flexibiliteit, thuis kunnen werken, voldoende uitdaging en een flexibel beloningspakket zijn van belang. Vergeet ook niet de eerste indruk die je als werkgever kan maken; door snel te reageren, tempo in je sollicitatie proces te hebben, vooraf duidelijkheid te zijn over hoe het proces eruitziet en je daaraan te houden. Hiermee voorkom je zo goed als mogelijk dat je kandidaten in het proces verliest aan kapers op de kust.

De verwachting van Bridgewell voor 2020 is dat ondanks de afnemende groei de arbeidsmarkt niet zal ontspannen. Zeker ook omdat door alle technologische ontwikkelingen en de verdere digitalisering, de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt onvoldoende op elkaar aan sluiten. Organisaties worden iets voorzichtiger in hun strategische plannen, maar zien de digitale transformatie als belangrijker in hun strategische plannen dan de onzekerheden in de wereld.

+31 (0)20 4421128
Stuur uw vraag
Volg Bridgewell op LinkedIn