Interview in Controlcarriere.nl

17 december 2015

Interview in Controlcarriere.nl

Financial 2016

Interview met Michiel Sintnicolaas  -  Managing Partner Bridgewell

De moderne financial is net zo communicatief als een marketeer. Of het nu gaat om een Controller, Risk Manager of Auditor, in het huidige tijdsbeeld wordt van hen verwacht dat ze sturing geven aan de organisatie. Best lastig als je dit moet doen vanuit een adviserende rol. Dat legt extra nadruk op vaardigheden als inlevingsvermogen, overtuigingskracht en organisatiesensitiviteit. Als business partner houd je het overzicht, leg je verbindingen en help je de organisatie stappen vooruit.

Ontwikkeling finance functie
Aan het woord is Michiel Sintnicolaas, managing partner bij Bridgewell. Bridgewell bemiddelt financiële professionals in specialistische, management en directieposities, vast en interim. ´Die specialisatie geeft mij een goed beeld van de ontwikkelingen in de markt. Een trend die zich dit jaar heeft voortgezet, is dat de Business Controller of Finance Director steeds vaker commerciële eindverantwoordelijkheid draagt. Hij/zij is niet uitsluitend de bewaker van de schatkist maar wordt tevens afgerekend op omzet en winst. De verwevenheid tussen finance en business wordt daarmee groter en hechter. Een ontwikkeling die niet zonder risico is. Control is tenslotte ook de first line of defence.

Binnen accountancy zien we het tegenovergestelde. Accountants worden steeds meer beperkt in hun adviserende rol. Veranderingen binnen het vakgebied zijn daar debet aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan nieuwe wet- en regelgeving die leidt tot een enorme administratieve last en toegenomen (aansprakelijkheids) risico´s. Gevolg is dat een toenemend aantal professionals zich aan het oriënteren zijn op een andere rol. Finance Director staat daarbij hoog op de wensenlijst. Steeds vaker lijkt de weg daar naar toe te lopen via Internal Audit waarbij de auditafdeling als talentpool wordt ingezet. High potentials leren vanuit deze positie het bedrijf doorgronden en worden klaargestoomd voor uitdagende posities in de business.´

Carrièreperspectief
Het opleidingsniveau onder finance professionals is erg hoog. RA of RC is de standaard. We zien echter het aantal dubbele titels (RE, RO, CERA) toenemen. Daarin ligt dan ook niet het onderscheidende vermogen. Hoe je die kennis weet te vertalen naar de business bepaalt je succes.

Wil je het maximale uit je loopbaan halen dan moet je daar tijdig werk van maken. Het belangrijkste daarbij is dat je nadenkt over wat je belangrijk vindt: niet alleen in een functie, maar ook qua bedrijfscultuur, waar je in de toekomst naar toe wilt, vanuit een reëel beeld op de eigen competenties. Vanuit onze adviesrol helpen wij kandidaten bij dit bewustwordingsproces, zodat de juiste keuzes worden gemaakt ten aanzien van opleiding, promotie of de overstap naar een nieuwe werkgever. Wil je vrijblijvend met ons sparren over je loopbaan, dan gaan we graag het gesprek met je aan.

+31 (0)20 4421128
Stuur uw vraag
Volg Bridgewell op LinkedIn